Az AI az Oktatásban - első rész


A gépi intelligencia új korszakába lépés kockázatokat és kihívásokat rejt magában, de rengeteg ígéretet is hordoz.

Az AI Oktatásra Gyakorolt Hatása

Neal Stephenson 1995-ös sci-fi regényében, a „The Diamond Age”-ben megismerjük Nell-t, egy fiatal lányt, aki egy fejlett könyv, a „The Young Lady’s Illustrated Primer” birtokába jut. Ez a könyv nem a szokásos statikus szövegek és képek gyűjteménye, hanem egy mélyen interaktív eszköz, amely képes beszélgetni az olvasóval, válaszolni a kérdésekre és személyre szabni a tartalmát az oktatás és motiváció érdekében. Az ilyen eszközök, még az internet és a táblagépek megjelenése után is, a tudományos fantasztikum birodalmában maradtak – egészen mostanáig.

Az AI Fejlődése

Az AI óriási előrelépést tett, amikor 2022 novemberében bemutatták a ChatGPT-t, egy AI technológiát, amely képes emberi párbeszédeken keresztül rendkívül kreatív válaszokat és kifinomult elemzéseket produkálni. Ez egy innovációs hullámot indított el, amely azt sugallja, hogy az interaktív, szuperintelligens eszközök korszakának küszöbén állunk.


Jelentős Vélemények

Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója az AI-t "mélyrehatóbbnak" nevezi, mint a tűzet vagy az elektromosságot. Reid Hoffman, a LinkedIn alapítója szerint "a pozitív változtatások ereje a világban soha nem látott mértékű növekedést kap". Bill Gates szerint pedig "az AI új hulláma olyan alapvető fontosságú, mint a mikroprocesszor, a személyi számítógép, az internet és a mobiltelefon létrehozása".


Az AI és az Oktatás

Az oktatás területén az AI befolyásolja, hogyan tanulnak a diákok, hogyan dolgoznak a tanárok, és végül hogyan struktúráljuk oktatási rendszerünket. Sal Kahn, a Khan Academy alapítója szerint az AI "valószínűleg a legnagyobb pozitív átalakulást hozhatja, amit az oktatás valaha látott". Mások azonban figyelmeztetnek, hogy az AI lehetővé teszi az álhírek terjedését, elősegíti a csalást az iskolában és az egyetemen, megszünteti az egyéni adatvédelem maradványait, és hatalmas munkahelyvesztést okoz. A kihívás az, hogy kiaknázzuk a pozitív potenciált, miközben elkerüljük vagy mérsékeljük a károkat.


Mi az a Generatív AI?

Az AI olyan szoftver létrehozására összpontosít, amely képes utánozni azokat a viselkedéseket és folyamatokat, amelyeket "intelligensnek" tartanánk, ha emberek mutatnák őket, beleértve az érvelést, a tanulást, a problémamegoldást és a kreativitást. A generatív AI tartalmat és tudást állít elő, nem csak keres és visszakeres.


Alapmodell

Az alapmodellek olyan rendszerek, amelyeket nagy adathalmazon képeztek ki, hogy széles körű tudást szerezzenek, amelyet aztán különböző, specifikus célokra lehet adaptálni. Az önfelügyelt tanulási módszer azt jelenti, hogy a modell az adatban található minták és kapcsolatok révén tanul.


Nagy Nyelvi Modellek (LLM-ek)

Az LLM-ek olyan alapmodellek, amelyeket hatalmas mennyiségű szöveges adaton képeztek ki. Az OpenAI GPT modellje például webtartalmakon, könyveken, Wikipedia cikkeken, hírcikkeken, közösségi média posztokon és kódrészleteken alapszik. Az OpenAI GPT-3 modellje 300 milliárd „tokenen” tanult, több mint 175 milliárd paraméter segítségével.


Alkalmazások

A legismertebb AI rendszerek közé tartozik a ChatGPT, a Google Bard, a Microsoft Bing Chat, és az Anthropic Claude 2. Ezek a rendszerek gyorsan fejlődnek, és egyre jobban teljesítenek az emberi tudás értékelésében. Az AI rendszerek fejlesztésének egyik kihívása, hogy néha irreleváns, logikátlan vagy teljesen hamis információkat állítanak elő.


Az AI Oktatásban Betöltött Szerepe

Az AI több oktatási szerepet is betölthet:


Instrukciós asszisztensek: AI alapú rendszerek magyarázhatják el a nehéz fogalmakat a diákoknak, és személyre szabott visszajelzéseket nyújthatnak.

Tanári asszisztensek: Az AI segíthet az adminisztratív feladatok elvégzésében, mint például az óratervek készítése, különféle anyagok létrehozása, dolgozatok javítása.

Szülői asszisztensek: Az AI segíthet a szülőknek például egyedi oktatási tervek készítésében, vagy iskolaválasztásban.

Adminisztrátori asszisztensek: Az AI rendszerek segíthetnek a különböző kommunikációk megírásában, órarendek szervezésében, és adatok elemzésében.

Az AI Jövője az Oktatásban

Az AI rendszerek fejlődésével a tanárok és diákok egyre inkább találkozni fognak generatív AI képességekkel beépített szoftvereken keresztül. Az alapvető feladat azonban az, hogy az AI technológia segítse a jól megalapozott oktatási gyakorlatokat.



Az AI technológia jelentős potenciállal rendelkezik az oktatás átalakítására, de fontos, hogy a technológiai fejlesztéseket gondosan irányítsuk és felügyeljük, hogy biztosítsuk a pozitív hatásokat és minimalizáljuk a kockázatokat.








Comments

Popular posts from this blog

Ai az iskolában - Kihívások és Kockázatok

Az AI Hatása a Társadalomra és a Mindennapi Életre